ListView, DataList, DataGrid ve GridView Arasındaki Farklar

 Elle,veri tabanından veya herhangi bir veri kaynağından bir liste doldurmak istediğinizde hangi kontrolü kullanmak lazım şeklinde düşünceler oluşabilir. Birbirine benzer işleri yapan data kontrollerinin ufak bir karşılaştırması.

 ListView: DataList’in abisi olmakla beraber en geniş kapsamlı data kontrolü diyebiliriz. Paging, sorting, grouping, insert, update, delete ve tasarımda esneklik özelliklerinin tümünü barındırır. Kontrolün içerisine tagleri arasında tanımlarınızı yaparak istediğiniz düzende veri görüntüleyebilirsiniz.

 DataList: Genel olarak Repeater’a çok benzemesine karşın tek farkı veriyi farklı biçimlerde HTML tablosu olarak yansıtır. Veriyi güncelleme ve silme işlemlerine izin vermesine karşın data source kontrollerini kullanmadığı için kod yazarak müdahale etmeniz gerekir.

GridView: HTML tablo kontrolünün biraz daha gelişmiş hali olmakla beraber HTML tablo özelliklerine ek olarak paging, update,delete ve sorting özelliklerini barındırır tasarım bakımından oldukca sınırlıdır. Veriyi yönetme bakımından (tasarım özellikleri hariç) ListView’a daha yakın bir kontroldür.

DataGrid: GridView’un daha eski versiyonu diyebiliriz. paging’deki performans düşüklüğüyle bilinir.

Repeater: En temel veri yazdırma kontrollerinden diyebiliriz sadece okuma özelliği olan, veriyi istediğiniz şekil ve/veya kurallara uygun olarak yazdırmanızı/kullanmanızı sağlar. Seri halde button/Image Button vs oluşturmak için kullanabilirsiniz. DetailsView ve FormView ise bu kontrollerden birisini ana kontrol olarak kullanırlar. Veritabanındaki ilişkili verileri görüntülemek,insert,update,delete işlemlerini uygulamak için kullanılırlar. Aralarındaki fark ise DetailsView veriyi gösterirken tablo yapısına bağlı kalırken, FormView bağımsız bir yapıda biçimlendirilebilir.

5 Comments on “ListView, DataList, DataGrid ve GridView Arasındaki Farklar”

    1. konu başlıklarında ilgili karşılaştırmalardan farkları görebilir ve çalışmanızda test edebilirsiniz. herhangi bir kod editör ile uğraşmadan soruyorsanız anlaması zordur.

  1. DetailsView kontrolü genel anlamda veritabanındaki bilgilerin ayrıntılı bir şekilde Internet sayfasında görüntülenmesi amacıyla kullanılır. GridView kontrolü ile birlikte kullanılabilir. Arasındaki fark DetailView kontrolü ile bilgilerin tamamının görüntülenmesidir.

    DetailsView kontrolü ile her veri satırı için alan (field) tanımlanmıştır. Bu tanımlanmış alanlar ile her veri satırının işlevi belirlenir.

  2. Bir user kontrolün içine başlık isimli yazı tutacak. Bir properties eklemek istenmektedir ilgili webconfig tarafina eklenmesi gereken kod nedir???

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enter Captcha Here : *

Reload Image