HTML etiketleri nedir?
HTML etiketleri, içeriğimizi arama motorlarına açıklamak için kullanılabilen kod parçalarıdır. Kopyamızın önemli kısımlarını vurgulamak, resimleri açıklamak ve hatta arama motoru botlarına talimat vermek için HTML etiketlerini kullanabiliriz.
HTML etiketleri, sayfalarımızın arama sonuçlarında görünme şeklini etkilemek için de kullanılır. Belirli etiketlerin yardımıyla, normal arama snippet’lerini zengin snippet’lere ve hatta belki de öne çıkan snippet’lere dönüştürebiliriz. Ve arama snippet’lerimiz daha gelişmiş hale geldikçe, daha iyi SERP konumları elde edebilir ve daha fazla trafik çekebilirler.
HTML etiketleri bugün hala SEO için önemli mi?
Kesinlikle! Ve HTML etiketleriyle ilgilenmek her zaman web sitenizin SEO kontrol listesinde olmalıdır .
Bazıları, arama motorlarının HTML etiketleri için fazla akıllı hale geldiğini söylüyor. Arama motorlarının içeriğimizi anlamak için herhangi bir yardıma ihtiyacı olmadığını söylüyorlar. Peki, tüm gerçek bu değil.
İlk olarak, yapay zeka içeriği anlamada büyük ilerlemeler kaydetmiş olsa da henüz mükemmel değil. Hala oldukça büyük bir hata payı var ve tüm içeriğimizin olması gerektiği gibi yorumlandığından emin olmak için hala HTML etiketlerine ihtiyacımız var.
İkincisi, arama motorlarının içeriğimizi anlamasına yardımcı olmak HTML etiketlerinin tek işlevi değildir. Ayrıca kullanıcı deneyimini geliştirir, güzel arama parçacıkları oluşturur, yinelenen içerik sorunlarını çözer ve tarama kurallarını uygular.
Bunlar, web sitenizin SEO’su için hala çok önemli olan HTML etiketleridir
- Başlık etiketi – Title Tag
Başlık etiketleri, arama motorları tarafından bir sayfanın konusunu belirlemek ve SERP’de görüntülemek için kullanılır.
SEO değeri
Başlık etiketleri eskiden arama motorları için büyük önem taşıyordu. Sayfanın başlığı ana konusudur, bu nedenle Google, sayfanın bir arama sorgusuyla alakalı olup olmadığına karar vermek için başlığa bakar.
Doğal olarak, SEO uzmanları, sayfalarını birden çok sorguyla alakalı hale getirmeye çalışarak başlık etiketlerini olabildiğince çok anahtar kelimeyle doldurmaya başladı. Yanıt olarak Google, anahtar kelime doldurmayı ve diğer eski SEO tekniklerini cezalandırmaya başladı , bu nedenle spam içerikli başlıklara sahip sayfalar aramadaki sıralamalarını kaybetti.
Başlık uzunluğu
Google’ın SERP’de kaç başlık karakteri görüntüleyebileceği konusunda belirli bir sınırı vardır. Bu sınır kesin değildir — ekranınızın boyutuna göre değişir. Genel bir kural olarak, 60 karakterin altındaki başlıklar çoğu ekrana sığar.
- Meta açıklama etiketi – Meta Description Tag
Meta açıklama, sayfanızı arama sonuçlarında tanımlamak için kullanılan kısa bir metin paragrafıdır.
SEO değeri
Meta açıklamanın işlevi başlığa benzer. Sayfanız hakkında biraz daha detay verir ve kullanıcıların sayfanızı ziyaret edip etmeme konusunda karar vermesine yardımcı olur.
Meta açıklaması doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, aramadaki başarınıza yine de yardımcı olabilir. Meta açıklamanız alakalı ve çekiciyse, daha fazla kullanıcı parçanızı tıklar ve sonunda Google size daha iyi bir sıralama konumu vermeyi düşünebilir.
Meta açıklama uzunluğu
Meta açıklamanın uzunluğu konusunda teknik bir sınırlama yoktur, ancak Google genellikle snippet’inizde yalnızca ilk 160 karakteri gösterir. Öneri, başlık etiketiyle aynıdır – istediğiniz kadar uzun yapın, ancak anahtar kelimeleriniz ve diğer önemli bilgilerin başlangıca daha yakın olduğundan emin olun.
- Başlıklar – Headings
Başlıklar (H1-H2), sayfanızı bölümlere veya bölümlere ayırmak için kullanılır. Her başlık, sayfa içindeki küçük bir başlık gibidir.
SEO değeri
Başlıkların başlangıçtaki işlevi, kullanıcı deneyimini geliştirmekti. Sayfa başlıklarla düzgün bir şekilde düzenlendiğinde, kullanıcılar içerikte gezinmek, alakasız bölümleri atlamak ve önemli şeyleri bulmak için daha kolay zaman geçirir. Kullanıcılar mutluysa, Google da mutludur.
Günümüzde başlıkların rolü çok daha gelişmiştir. Pasaj indekslemenin kullanıma sunulmasından bu yana Google, sayfanızın belirli bölümlerini ayrı bir arama sonucu olarak kullanabilir.
nasıl optimize edilir
Başlıkları optimize ederken izlenecek en iyi uygulamalar şunlardır:
Başlıklar hiyerarşisi
Geleneksel olarak, her sayfada yalnızca bir H1 başlığı vardır ve bu, sayfanızın başlığıdır. Yine de başlık etiketiyle aynı değil. Başlık etiketi arama sonuçlarında gösterilirken, H1 başlığı içeriğinizin üst kısmında gösterilir. Gerçek bir fark, H1 başlığı için karakter sınırlaması olmamasıdır, bu nedenle başlığı başlık etiketinizden daha uzun yapabilirsiniz. Ya da onları aynı yapabilirsiniz. Sana bağlı.
Ardından, içeriğinizi bölümlere ayırmak için kullanılan H2 başlıkları vardır. Ardından, bölümlerinizi alt bölümlere ayırmak için kullanılan H3 başlıkları. Ve aynı mantığı H6’ya kadar takip edebilirsiniz, ancak genellikle H3-H4’ün ötesine geçilmesi önerilmez. Birçok başlık düzeyine sahip sayfalar çok dağınık hale gelir.
paralel sözdizimi
Bazen Google, başlıklarınızı alıp liste tipi özellikli bir snippet’e dönüştürebilir. Başlıklarınızı bir liste parçacığına uygun hale getirmek için paralel sözdizimini takip etmeleri gerekir. Bu, tüm başlıklarınızın benzer şekilde ifade edilmesi gerektiği anlamına gelir, örneğin, hepsinin bir fiil ile başlaması veya hepsinin isim tamlaması olması gerekir. Aynı düzeydeki tüm başlıkların benzer uzunlukta olması ve numaralandırılmış bir liste halinde düzenlenmesi de yardımcı olur:
- Alternatif özellik
Alt metin niteliği, resim etiketinin bir parçasıdır ve resim için bir açıklama sağlar.
SEO değeri
Alternatif metin, görüntü optimizasyonunda önemli bir rol oynar . Görüntülerinizi hem arama motorlarına (belirli bir görüntünün ne anlama geldiğini söyleyerek) hem de insanlara (belirli bir görüntünün yüklenememesi durumunda alternatif bir metin göstererek veya ekran okuyucuların görüntüleri iletmesine yardımcı olarak) erişebilir hale getirir.
Arama optimizasyonu açısından ana fayda, optimize edilmiş alternatif metinlerin, resimlerinizin görsel aramada sıralanmasına yardımcı olmasıdır. Ve yapay zeka görüntüleri okumada oldukça başarılı olsa da, yazılı bir açıklama kalan boşluğu kapatmaya yardımcı olur.
Nasıl optimize edilir?
Alt etiketleri boş bırakmayın
Görüntü optimizasyonu yoluyla daha üst sıralarda yer almak için bu ek fırsatı kullanmak istiyorsanız, her şeyden önce boş alternatif metinleri kontrol edin.
Alt niteliklerinize anahtar kelimeler ekleyin
Alternatif metinler, hedef anahtar kelimelerinizi kullanmak için bir fırsattır. Ve tatbikatı biliyorsunuz – onları aşırı kullanmayın! İçeriğinize bağlam sağlayan açıklamayı yazın ve uygun olduğu yerde bir anahtar kelime kullanın. Anahtar kelime için optimize edilmiş resimler, arama motorlarının sayfaları sıralarken hesaba kattığı faktörlerin kombinasyonu ile harika çalışacaktır.
- Grafik etiketlerini açın – Open Graph tags
Açık Grafik (OG) etiketleri, bir sayfanın bölümüne yerleştirilir ve herhangi bir web sayfasının sosyal ağlarda zengin bir nesne haline gelmesine olanak tanır. İlk olarak 2010 yılında Facebook tarafından tanıtıldı ve diğer büyük sosyal medya platformları (LinkedIn, Twitter, vb.)
SEO değeri
OG etiketleri, sayfanızla ilgili bilgilerin sosyal kanallar aracılığıyla paylaşıldığında nasıl temsil edildiğini kontrol etmenizi sağlar. Bu olasılık, bağlantılarınızın sosyal medyadaki performansını artırmanıza, böylece daha fazla tıklama elde etmenize ve dönüşümleri artırmanıza yardımcı olabilir.
VE başlık – OG Title
Evet, bu, sayfanızın başlığını taşıyan başka bir etiket. Artık üç farklı başlığınız var: biri arama (başlık etiketi), biri web siteniz (H1) ve üçüncüsü sosyal ağlar (OG başlığı) içindir. Diğer başlıklardan herhangi birini kopyalayabilir ve işleri basit tutabilir veya sosyal paylaşım için ayrı bir başlık bulabilirsiniz.
60-90 karakter arasında olması gerektiğini unutmayın, aksi takdirde kesilebilir.
VE tipi – OG Type
Ne tür bir nesne paylaştığınızı açıklamak için bu etiketi kullanın: bir web sitesi, gönderi, video, şirket vb . Listenin tamamını buradan kontrol edebilirsiniz .
Bu etiket, sayfanızda Beğen düğmesi olduğunda önemli kabul edilir. İçeriğinizin “Beğenmesi” durumunda Facebook kullanıcısının ilgi alanında görünüp görünmeyeceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
Çoğu durumda, tür “web sitesi”dir, çünkü çoğunlukla web sitelerinin bağlantılarını paylaşırsınız. Öyleyse, kodda türü belirtmenize gerek yoktur, varsayılan olarak bu şekilde okunacaktır.
VE açıklaması – OG Description
Bu, meta açıklama etiketine çok benzer. Ancak SERP’lerde görüntülenmez, sayfanız paylaşıldığında özet olarak gösterilir. Bu nedenle, anahtar kelimelerinizi bu özel açıklamaya kurnazca sokmanın bir anlamı yoktur.
Buradaki ana göreviniz, potansiyel kitlenizle konuşmasını sağlamak ve daha fazla tıklama elde etmektir.
Uzunluğa gelince, 200 karakter civarında tutulması iyi bir uygulama olarak kabul edilir.
VE resmi – OG Image
Bir resim, paylaşılabilir bağlantınızı çok daha çekici hale getirecektir. Resmin üzerinde bir miktar metin kabul edilebilir, ancak bazı platformlar kenarları kırpacağından, resmin ortasına yerleştirmeye çalışın.
OG görüntüsü için önerilen çözünürlük 1200×627 pikseldir, boyut 5 MB’a kadardır.
OG meta etiketlerinizle işiniz bittiğinde, Facebook tarafından oluşturulan bir araç olan Open Graph Object Debugger’ın yardımıyla her şeyin nasıl göründüğünü kontrol edebilirsiniz.
- Robotlar etiketi – Robots tag
Robots etiketi, arama motorlarına sitenizdeki hangi sayfaların dizine eklenmesi ve hangilerinin dizine eklenmemesi gerektiğini bildiren bir sayfanın HTML’sindeki bir öğedir. İşlevleri robots.txt’e benzer, ancak robots.txt öneriler sunar. Oysa robot etiketleri talimat verir.
SEO değeri
Bir robots etiketi, sıralamalarınızı yükseltmenize yardımcı olabilir değildir, ancak bazı sayfaların dizine eklenmesini engellemeniz durumunda sıralamalarınızı kaydetmek için kullanabilirsiniz .
Örneğin, aramada dizine eklenmesini istemediğiniz, ancak tutmak istediğiniz, oldukça ince içeriğe sahip bazı sayfalarınız olabilir. Bu durumda, bu sayfa için sadece bir noindex etiketi ekleyebilirsiniz.
Botları ada göre adresleyin
Tüm botlara hitap etmek istiyorsanız robotları kullanın, ancak belirli bir bota hitap etmek istiyorsanız ayrı bot adları kullanın. Kötü amaçlı botların web sitenizi taramasını engellemek için genellikle bireysel bot adları kullanılır.
Parametrelerinizi bilin
Google, robots etiketinizdeki aşağıdaki parametreleri anlar ve bunlara saygı gösterir:
Noindex — arama motorlarının bir sayfayı dizine eklemesini engeller;
Nofollow — arama motorunun sayfadaki TÜM bağlantıları izlemesini engeller (bu nedenle, tek bir URL seviyesinde uygulanan nofollow özelliğinden farklıdır);
Follow — sayfadaki bağlantılar, sayfa noindex olsa bile takip edilmelidir;
Noimageindex — bu sayfadaki resimler dizine eklenmez;
Noarchive — sayfanın önbelleğe alınmış bir kopyasının arama sonuçlarında görünmesini engeller;
Yok — “noindex, nofollow” ile aynı.
Google’ın, robots etiketi parametreleriniz için kullandığınız tüm küçük ve büyük harf kombinasyonlarını anladığını unutmayın.
- Kanonik etiket – Canonical tag
Aynı içeriğe sahip birkaç sayfanız olduğunda, arama motorlarına hangi sayfaya öncelik verilmesi gerektiğini söylemek için bir canonical etiketi kullanabilirsiniz.
SEO değeri
Kanonik bir etiket, SEO için iki şekilde önemlidir.
Her şeyden önce sizi yinelenen içeriğe sahip olmaktan kurtarır. Yinelenen içerik mutlaka kötü değildir, ancak şüpheli olabilir. Google sayfalarınıza bakar ve diğer bazı sayfaların kopyaları gibi görünür – şüpheli bir şeyler oluyor.
İkincisi, yamyamlığı önler. İki benzer sayfanız varsa ve ikisi de dizine eklenirse, arama sonuçlarında birbirleriyle rekabet etmeye başlarlar. Bu, hem kaynaklarınızı hem de sıralama şansınızı azaltır.
- Şema işaretlemesi – Schema markup
Son fakat en az değil, Şema işaretlemesidir . Şema aslında bütün bir HTML etiketleri sistemidir. Arama motorlarına her tür şey hakkında bilgi vermek için kodunuza eklenebilirler: iletişim bilgileriniz, ürün fiyatları, yemek tarifi malzemeleri ve çok daha fazlası.
SEO değeri
Şema işaretleme, bir sayfadaki belirli bilgi parçalarını belirtmek için kullanılır ve Google bu bilgi parçalarını zengin snippet’ler oluşturmak için kullanabilir. Örneğin, bir tarif sayfasına Şema uygularsanız, Google tarifin pişirme süresini, malzemelerini, yorum sayısını ve hatta kalori sayısını bilecektir. Ve bunları oluşturmak için bilgileri kullanacaktır:
nasıl optimize edilir
Şema biraz karmaşık olabilir ve elle yazabileceğiniz bir şey değildir. Bir sayfaya şema uygulamanın en iyi yolu, Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı’nı kullanmaktır. Orada Şema türünü seçebilir, URL’nizi girebilir ve ardından sayfadaki metni seçip işaretleyebilirsiniz:
HTML etiketleri, SEO’nun kendi kontrol edebileceğiniz parçasıdır
HTML etiketlerinin SEO için hala oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim, belki de eskisinden bile daha fazla. Ve en önemli HTML etiketlerini seçmek zorunda kalsaydım, kesinlikle başlıklar ve Şema işaretlemesi ile giderdim. Google, SERP’yi oldukça hızlı bir şekilde değiştiriyor, daha etkileşimli hale getiriyor ve yeni snippet türleri ekliyor. Tüm bunlara katılmak, aramada rekabetçi kalabilmek için, tıpkı bugün olduğu gibi başlıklarınız ve zengin sonuçlarınız üzerinde çalışmaya başlamanız gerekir.
Bu makale size yardımcı olduysa lütfen başkalarınında faydalanması için paylaşmayı unutmayınız.
Bu makaleyi okuduğunuz için teşekkür ederim.