Google Chrome Bağlantınız Güvenli Değil Hatası

chrome ssl

Google Chrome kullanıcısıysanız, “güvenli değil hatası” Chrome’da mutlaka görünmüştür.

Tüm yapmanız gereken websiteniz için Secure Sockets Layer, yani SSL sertifikası kullanmak.

  1. SSL sertifikası alma.
  2. Web hosting sağlayıcınız aracılığıyla sertifika kurulumu.
  3. WordPress URL değiştirme.
  4. Site çapında 301 redirect uygulaması.

Güvenli Değil Hatası Chrome’da Ne Anlama Geliyor?

Google bir süredir insanlara ziyaret ettikleri websitelerin güvenli olmayabileceği konusunda uyarma konusunda yoğun şekilde çalışıyor. Chrome’un kullandığı başlıca kriter, bir sitenin HTTP karşısında HTTPS kullanarak güvenli olup olmadığıdır. İlkini kullanan bir websitesi aşağıdaki gibi bir uyarıyla karşılaşabilir:

Chrome güvenli değil hatası görünüm

Bazı durumlarda ayrıca daha korkutucu olan Chrome “bağlantınız güvenli değil hatası” alabilirsiniz:

Chrome bağlantınız güvenli değil uyarısı

Chrome’un bunu yapmaya başlamasının sebebi, website sahiplerini daha güvenli HTTPS protokolünü kullanmaya teşvik etmek istemesidir. Bu ve çeşitli diğer teşvikler sonucunda son birkaç yıl içerisinde HTTPS adaptasyon oranında ciddi sıçrama yaşandı.

HTTP ve HTTPS’nin ne olduğu hakkında emin değilseniz, bazı ana bilgilerin üzerinden geçelim. Uzunca bir süre için HTTP internet tarayıcıların web sunucularıyla veri alışverişi için kullandığı protokoldü. Bu protokol türü şu an bu rehberi okuyabilmenizi ve sitenin geri kalanını görebilmenizi sağlayan protokoldür.

Problem şu ki, HTTP güvenlik açısından ideal olmaktan uzaktır. Örneğin, bu protokol man-in-the-middle saldırılarına (aradaki adam olarak da geçer) karşı zayıftır ve dolayısıyla hassas veri transferi için uygun değildir. Diğer yandan HTTPS ise, girdiğiniz websitesiyle kurduğunuz bağlantıyı şifreler. Diğer bir deyişle, sizi ve bilgilerinizi çok daha güvende tutar.

Eğer hala HTTP kullanan bir websitesine sahipseniz, HTTPS’ye oldukça kolay şekilde geçiş yapabilirsiniz. Tüm yapmanız gereken HTTPS’nin çalışabilmesi için doğrulama faktörü sağlayan bir SSL sertifikası eklemek. Bu sayede sertifika tarayıcıya, websitenizin güvenilir ve HTTPS ile bağlanmaya uygun olduğunu söyler.

Websitenizde HTTPS kullanmak artık her zamankinden daha önemli. 2018 Haziran ayında Chrome 68‘in tanıtılmasıyla, Google artık bütün HTTP sitelerini “güvenli değil” hatasıyla işaretliyor. Doğal olarak, trafik kaybetmek istemiyorsanız bu önüne geçmeniz gereken bir hatadır.

Güvenli Değil Hatası Chrome’da Nasıl Düzeltilir (4 Adımda)

Chrome bağlantınız güvenli değil hatasını gidermek nispeten kolay bir işlemdir. Daha önce belirttiğimiz gibi, öncelikle websiteniz için bir SSL sertifikası edinmelisiniz. Ardındansa yükleme işlemini yaparak, WordPress sitenizi varsayılan olarak HTTPS üzerinden yüklenecek şekilde ayarlamalısınız. Kulağa geldiğinden çok daha kolay bir işlem, o yüzden hemen başlayalım.

Adım 1: SSL Sertifikası Alın

Bir SSL sertifikası almak nispeten basit bir iş. Ancak yine de çoğu durumda websitenizin güvenilir olduğunu kanıtlama karşılığında ücret ödemeniz gerekiyor. Neyseki SSL sertifikaları pahalı olmak zorunda değiller. Hostinger’da ömür boyu SSL sertifikasını 63 TL’den başlayan fiyatlara edinebilirsiniz:

Hostinger SSL sertifikası fiyatları

Ancak burda dikkat etmeniz gereken, bu teklif sadece websiteniz Hostinger üzerinde çalışıyorsageçerlidir. Ayrıca 32 TL’den başlayan fiyatlarla yıllık SSL sertifikaları sunuyoruz ancak ufak bi miktar ödeyerek ömür boyu seçeceği almak daha mantıklı olacaktır. Artı olarak, Paylaşımlı Kurumsal Hosting ve Cloud Hosting plan kullanıcıları ücretsiz SSL sertifikası alabilir.

SSL sertifikasını almaya hazır olduğunuzda istediğiniz seçeceği belirleyin ve sipariş işlemini tamamlayın. Hatta Hostinger kullanıcısıysanız doğrudan kontrol paneli aracılığıyla bir SSL sertifikası alabilirsiniz. Sadece SSL sekmesine gidin ve SSL Sertifikası Satın Al butonunu arayın.

SSL sertifikanız hazır olduğunda, güvenli değil hatası Chrome’dan sonsuza dek yok olmadan önce kurulumunu yapmalısınız.

Adım 2: Hostinger Üyeler Bölümü Aracılığıyla Sertifika Kurulumu

Hostinger hesabınızla özel bir üyeler bölümü veya kontrol paneline erişim sağlayabilirsiniz. Burada, websitelerinizi yönetmek ve eposta hesapları gibi sunduğumuz ekstra özelliklere erişim sağlamak için çeşitli hosting seçenekleri göreceksiniz:

Hostinger'da erişilebilen çeşitli özellikler

Yeni SSL sertifikanızı yüklemek ve Chrome güvenli değil hatasından kurtulmak için, SSLsekmesine gidin. Burada kullanılabilir SSL sertifikalarının ve ilişkili oldukları domain adreslerinin listesini göreceksiniz. Eğer SSL sertifikanızı bizden satın aldıysanız tüm yapmanız gereken listenin yanındaki Yükle butonuna tıklamak, kurulumu biz sizin için yapıyoruz.

Eğer SSL sertifikasını başka bir yerden satın aldıysanız (endişelenmeyin, alınmıyoruz), kurulumu bu ekran aracılığıyla yapabilirsiniz. Sadece Özel SSL alanına gelin ve kullanmak istediğiniz domain adresini seçin.

Ardından sertifikanızın certificate.txt ve privatekey.txt dosyalarını, aşağıdaki alanlara uygun şekilde kopyalayıp yapıştırın:

Hostinger kontrol paneli aracılığıyla özel SSL sertifikası ekleme

Burada Sertifika Otorite Paketi (Certificate Authority Bundle) etiketinde son bir bölüm göreceksiniz ancak bu ayarı görmezden gelebilirsiniz. Diğer tüm alanları doldurduktan sonra Yükle butonuna tıklayın ve sertifikanız kullanmaya hazır olsun.

Şimdi, websitenizin yeni SSL sertifikası kullanıma hazır. Ancak Chrome güvenli değil hatasından kurtulmak için yeterli değil. Bunun altından kalkmak için WordPress URL adresinizi değiştirerek platformu HTTPS üzerinden yüklenmeye zorlamalısınız. Aksi taktirde sertifikanız sadece toz toplar.

Adım 3: WordPress URL Değiştirme

Şu an, WordPress siteniz hala HTTP URL’si kullanıyor. Platformu HTTPS üzerinden yüklenmeye zorlamadan önce, başlıca URL adresini değiştirmeniz gerekiyor. Bunu yapabilmek için WordPress yönetici paneline gidin ve Ayarlar > Genel sekmesine gidin.

Burada çeşitli seçenekler göreceksiniz. Ancak bize sadece ikisi gerekiyor, WordPress Adresi (URL) ve Site Adresi (URL):

WordPress URL'lerini düzenleme

Yapmanız gereken şey her iki URL adresini de HTTP yerine HTTPS kullanacak şekilde değiştirmek. Ardından değişiklikleri kaydedin.

Şimdi WordPress URL’si için niçin iki farklı alan olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bunun sebebi, WordPress Adresi alanı platforma sitenin çekirdek dosyalarının konumunu gösterir. Diğer taraftan Site Adresi ise, ziyaretçilerinize websitenizi nerede bulabileceklerini söyler.

Çoğu durumda her iki alanda aynı olacaktır. Ancak WordPress çekirdek dosyalarını farklı bir dizine yüklemiş olabilirsiniz, bu da WordPress Adresi alanında değişime sebep olacaktır. Bu durumda bile size zorluk çıkarmayacaktır çünkü tüm yapmanız gereken HTTP’nin sonuna “s” harfi getirerek HTTPS’ye çevirmek.

Bunu yaptıktan sonra güvenli değil hatası Chrome’dan yok olmaya hazır demektir. Websitenizin Google standartlarına göre güvenli olarak görülebilmesi için yapmanız gereken son bir şey bulunuyor.

Adım 4: Site Çapında 301 Redirect Uygulaması

Bu noktada, ziyaretçileriniz websitenize HTTPS aracılığıyla erişebiliyor olmalıdırlar. Problem şu ki, ziyaretçilerin çoğu hala HTTP kullanmaya çalışıyor olabilir. Örneğin eski adresinizi sık kullanılanlara almış olabilirler, bu da eski bağlantınıza girmeye çalıştıkları anlamına gelir. Bu sorunu çözmek ve kullanıcıları korumak üzere WordPress’e tüm HTTP trafiğini HTTPS üzerinden yönlendirmesini söylemelisiniz.

Bunu yapabilmek için tüm websitenize redirect adı verilen bir kurulum yapmalısınız. Kullanabileceğiniz çeşitli farklı redirect türleri mevcuttur ancak bizim işimiz için en iyi seçenek 301’dir. Bu ‘permanent’ yani sonsuz denilen bir redirect’dir ve arama motorlarına websitenizin temelli olarak yeni bir adrese taşındığını söyler.

WordPress için 301 redirect uygulamanın iki farklı yolu var. İlki, WordPress’i HTTPS üzerinden yüklenmeye zorlayan Really Simple SSL gibi bir eklenti kullanmak:

Really Simple SSL eklentisi

Tüm yapmanız gereken eklentiyi yüklemek ve otomatik olarak websitenizle ilişkili bir SSL sertifikası aramaya başlayacaktır. Eğer bir tane bulursa (ki buraya kadar geldiyseniz, bulmuş olmalı), HTTPS’yi otomatik olarak etkinleştirecektir.

Eklenti çözümü oldukça basit olsa da, çoğu durumda bizim tavsiye ettiğimiz bir şey değildir. Eklentilerin sorunu şu, bazı zamanlarda güncelleme veya çatışma sebebiyle çalışmayı durdurabiliyorlar. HTTPS gibi hayati bir işlev söz konusu olduğunda, üçüncü parti bir eklentiyle güvende hissedemeyebilirsiniz.

Neyseki manuel olarak website çapında 301 redirect uygulamanız mümkün. Bunun için sunucunuza File Transfer Protocol (FTP) aracılığıyla bağlanmalısınız. Buna en uygun FTP istemcilerinden birisi FileZilla‘dır.

FileZilla’yı yükledikten sonra hazırsınız demektir, ayrıca websitenize girmek için kullandığınız bilgilerden farklı olan FTP giriş bilgilerine ihtiyacınız olacak. Bu bilgileri Hostinger kontrol panelinizde Dosyalar > FTP Hesapları sekmesinden görebilirsiniz:

FTP hesap bilgilerini bulma

Giriş bilgilerinizi not alın ve FileZilla ile websitenize bağlanırken kullanın. Bir bağlantı oluşturduktan sonra sitenizin WordPress root dizini olarak da bilinen public_html dosyasını açın.

Bu dizinin içinde çok sayıda dosya ve klasör göreceksiniz. Ancak bizim ihtiyacımız olanın adı .htaccess. Bu dosya sunucunuz için gerekli talimatları içerir ve tarayıcı önbellekleme ve redirect’ler gibi hosting özellikleri uygulamanıza olanak tanır.

Bu dosyayı açabilmek için üzerine sağ tıklayın ve Görüntüle/Düzenle seçeceğine tıklayın. Bu, varsayılan metin editörünüzle .htaccess dosyasını açacak ve değişiklikler yapmanıza izin verecek:

htaccess dosyasını düzenleme

Oldukça hassas bir dosyayla uğraştığınızı asla unutmayın, dolayısıyla değişiklikler yaparken talimatlarımızın dışına çıkmayın (ne yaptığınızı bildiğiniz durumlar hariç).

.htaccess dosyası ile bir 301 redirect oluşturmak için öncelikle en altta yeni bir kural eklemeniz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki satırları kopyalayıp yapıştırabilirsiniz:

RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^yourwebsite.com [NC,OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.yourwebsite.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ https://www.yourwebsite.com/$1 [L,R=301,NC]

Şimdi bu kodun ne yaptığını açıklayalım. RewriteEngine on ardından gelen ilk iki satır sunucunuza bağlantının sahip olması gereken durumları belirtir ve bu sayede belirteceğiniz kuralı uygular. Bizim örneğimizde, eklenecek tek durum websitenize HTTP aracılığıyla girmeye çalışan kişiler.

Bu durum meydana geldiğinde, WordPress RewriteRule ardından belirttiğiniz URL’ye giden bir bağlantıyı yönlendirecektir. Örneğimizde websitenizin domain adresi içermelidir sadece HTTP yerine HTTPS kullanılarak. Yukarıdaki kod satırlarının içinde örnek olarak işaretlediğimiz URL adreslerini görmüşsünüzdür, .htaccess dosyasındaki bu alanlarla değiştirin ve değişiklikleri kaydedin.

Eğer FileZilla kullanıyorsanız, program size mevcut .htaccess dosyasını yenisiyle değiştirmek isteyip istemediğinizi soracak. Devam edin ve evet deyin, ardından sitenizi HTTP adresini kullanarak ziyaret etmeyin deneyin. Eğer herseyini doğru şekilde yaptıysanız, WordPress şimdi sizi sitenizin HTTPS sürümüne yönlendiriyor olmalıdır (bunu tarayıcınızın adres çubuğundaki adresi kontrol ederek görebilirsiniz).

HTTPS’yi etkinleştirdiğinizde artık Chrome güvenli değil hatası ortadan kalkmış olmalıdır. Artık sitenizin güvenliğinden endişe eden ziyaretçileri kaybetmeyeceksiniz. Artı olarak siteniz aracılığıyla transfer edilen bilgiler daha güvende, bu da herkes için iyi haber niteliğinde.

Sonuç

Eğer Google Chrome bağlantınız güvenli değil hatası alıyorsanız, bunun için bir şeyler yapmalısınız. Günümüzde bir SSL sertifikası edinmek her zamankinden daha kolay, dolayısıyla kullanmamak için hiçbir bahane bulunmuyor. Artı olarak, bu tür bir sertifika kullanarak ziyaretçilerinizin kişisel verilerini güvende tutarsınız.

Bir yanıt yazın